Τον Δεκέμβριο του 2020 η Ελληνική Κυβέρνηση εισήγαγε με το Νόμο 4763/2020 ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο που ρυθμίζει την Επαγγελματική Εκπαίδευση & Κατάρτιση (ΕΕΚ) και Δια Βίου Μάθηση (LLL) και θεσπίζει το Εθνικό Σύστημα ΕΕΚ στα επίπεδα του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων (NQF/EQF) 3,4 και 5.
Με απόφαση της Υπουργού Παιδείας & Θρησκευμάτων, έξι ΕΠΑ.Λ υιοθετούν αυτόν τον νέο καινοτόμο χαρακτήρα και ιδρύονται σε έξι Περιφέρειες της χώρας, συγκεκριμένα στο Άργος, την Επανομή, το Πέραμα, την Ξάνθη, την Ηγουμενίτσα και τα Τρίκαλα. Για το σχολικό έτος 2021-2022, η σχολική τάξη της Α’ λυκείου θα λειτουργεί στις εγκαταστάσεις των υφιστάμενων – ΕΠΑΛ – σχολικών μονάδων.
Οι κύριοι στόχοι του νέου νομικού πλαισίου περιλαμβάνουν:
- τη σύνδεση των παρεχόμενων γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων με τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς εργασίας,
- την ενίσχυση της διαπερατότητας μεταξύ των εκπαιδευτικών επιπέδων και
- τη βελτίωση της απασχόλησιμότητας για όλους τους πολίτες.
Η πρόσφατη αυτή μεταρρύθμιση της ΕΕΚ συμβαδίζει με του στόχους της διακύρηξης της Osnabruck για ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης, μέσω της άριστης επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης με ευέλικτες διαδρομές συμπεριληπτικής και ποιοτικής μάθησης.
Για την υποστήριξη της αριστείας και καινοτομίας στην αρχική ΕΕΚ, λειτουργούν νέα Θεματικά και Πειραματικά Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) από το σχολικό έτος 2021-2022. Πιο συγκεκριμένα, ιδρύονται πέντε (5) πειραματικά ΙΕΚ με στόχο την υποστήριξη του σχεδιασμού και της ανάπτυξης καινοτομιών στην αρχική ΕΕΚ. Επιπλέον των πειραματικών, ιδρύονται και 5 νέα Θεματικά ΙΕΚ – κατά το τρέχον σχολικό έτος- τα οποία θα καλύψουν τους τομείς της εκπαίδευσης STEM (Φυσικών Επιστημών, Τεχνολογίας, Μηχανικής, Τεχνών και Μαθηματικών), της Υγείας, της Κοινωνικής Μέριμνας και των Υπηρεσιών Ευεξίας, του Φυσικού Περιβάλλοντος, του Αθλητισμού και Αναψυχής, της Μεταποίησης Προϊόντων και της Βιώσιμης Ανάπτυξης. Το Θεματικό ΙΕΚ έχει ως στόχο να συμβάλει στην ανάπτυξη συγκεκριμένων οικονομικών τομέων και να προσφέρει μια καινοτόμο εκπαιδευτική εμπειρία εφαρμόζοντας καλές πρακτικές μάθησης με βάση την εργασία, σύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας και σύγχρονα προγράμματα σπουδών.
Σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, η κυβέρνηση προτίθεται να παρέχει υψηλής ποιότητας ΕΕΚ που καλλιεργεί τις επικαιροποιημένες γνώσεις και δεξιότητες που απαιτούνται για την ανάπτυξη οικονομικών τομέων και σύγχρονων επαγγελμάτων. Με στόχο την παροχή μαθημάτων ΕΕΚ και ευκαιριών μάθησης που ενισχύουν τις κλίσεις των νέων μαθητών και διευρύνουν τις ευκαιρίες τους να εισέλθουν στην αγορά εργασίας, το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων θεσπίζει το θεσμό της Πρακτικής άσκησης επί πληρωμή σε χώρους εργασίας, μέσω της οποίας οι καταρτιζόμενοι ενισχύουν τις γνώσεις και τις δεξιότητες και αποκτούν επαγγελματική εμπειρία, σε συναφείς με την κατάρτιση τους, κλάδους, σε θέσεις που προσφέρονται από φορείς και επιχειρήσεις του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Αν και το πρόγραμμα πρακτικής άσκησης για τα ΙΕΚ έχει μακρά παράδοση, η αμειβόμενη πρακτική άσκηση αποσκοπεί στην ενίσχυση της ελκυστικότητας των ΙΕΚ και στη βελτίωση των συνθηκών απασχόλησης των αποφοίτων του ΙΕΚ. Κατά τη διάρκεια της πρακτικής άσκησης, ο ασκούμενος θα λάβει αποζημίωση ίση με το 80% του νόμιμου, νομοθετημένου ορίου του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη και θα χρηματοδοτείται από εξασφαλισμένους για το λόγο αυτό Ενωσιακούς πόρους.
Τέλος, προκειμένου να αυξηθεί η οριζόντια διαπερατότητα της Αρχικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων, εισήγαγε από το σχολικό έτος 2021-2022 το δικαίωμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς κάλυψη θέσης καταρτιζόμενου σε δημόσιο Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.) με την υποβολή παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου, για κατόχους πτυχίου επιπέδου 4 (NQF).
Ο συνολικός αριθμός υποψηφίων που αναζήτησαν θέση σπουδών σε δημόσιο ΙΕΚ για το σχολικό έτος 2021-2022 ήταν 22.790, ενώ ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων που εισήχθησαν στα ΙΕΚ ήταν 8.594.
Η υψηλή ζήτηση κατέστησε σαφές ότι απαιτούνταν περισσότερες θέσεις, με αποτέλεσμα το υπουργείο να ανακοινώσει άλλες 20.000 θέσεις προς κάλυψη. Τα δημόσια ΙΕΚ καλύπτουν διαφορετικούς θεματικούς τομείς στην Υγεία, τη Φιλοξενία, τις Επιχειρήσεις και τη Μηχανική με μεγάλη ζήτηση στην αγορά εργασίας. Τα δημόσια αυτά ΙΕΚ τελούν υπό την αιγίδα των αρμόδιων Υπουργείων: Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων, Υπουργείο Υγείας, Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και Υπουργείου Τουρισμού.
Πηγές:
https://www.minedu.gov.gr/news/49808-26-08-21-kathierosi-ameivomenis-praktikis-askisis